Over Bomen voor Amsterdam

Als je door de straten van Amsterdam fietst zie je o.a. lindebomen, iepen, berkenbomen of kastanjebomen. Bomen horen bij de stad. Eén boom per drie bewoners is nu de verhouding in Amsterdam. Lang niet slecht, maar waarom is er niet voor elke Amsterdammer op zijn minst één boom? Dat is wat wij willen bereiken met het project ‘Bomen voor Amsterdam’.

Wat is een ideale plek voor een boom?

De ideale locatie voor jouw boom is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw idee van romantiek. Wil je ‘m het liefst voor jezelf, nomineer dan een plek bij jou in de tuin. Deel je je boom liever met je buren? Nomineer dan een plek in jullie gemeenschappelijke binnentuin of bij dat plantsoen bij jou in de straat. Bij de sportclub, op je volkstuinencomplex, in de tuin op kantoor of op het schoolplein zijn natuurlijk ook plekken waar bomen zich thuis voelen.

De straten van Amsterdam liggen vol leidingen en kabels. Dit maakt het planten van bomen op deze plekken moeilijk. Daarnaast zijn er vaak uitgebreide bestemmingsplannen die dit moeilijk maken. Op privéterreinen is het makkelijker. Daarnaast zijn dit locaties waar bomen zich prettiger voelen dan langs een drukke verharde weg of wanneer er een fiets tegenaan geslingerd wordt.

Waarom doen wij dit?

Bomen zijn belangrijk voor de stad. De groene takken laten de stad er mooi uitzien en maken ons bovendien vrolijk en gezond. Een stad zonder bomen is als huiskamer zonder planten, kaal en sfeerloos. Ze vangen water op als het hard regent, ze bieden schaduw en koelte bij extreme hitte, ze nemen fijnstof op en voorzien ons van verse zuurstof. Ook in Amsterdam zijn de gevolgen van klimaatverandering steeds beter zichtbaar. Daarom is het belangrijk dat er meer groen en bomen komen in de stad.

H2O

Waterberging

Bomen nemen overtollig water op als het hard regent.

CO2

Opname

Bomen hebben een positieve invloed op de luchtkwaliteit in de stad.

०C

Verkoeling

Bomen brengen verkoeling als het warm is.

%

Geluk

Bomen maken mensen vrolijker en gelukkiger.

DE GEZONDE STAD

De Gezonde Stad is een stichting die Amsterdam duurzaam en gezond wil maken. Dit doen wij door samen met een community van Amsterdammers en andere koplopers uit de stad projecten te starten en bewoners met duurzame initiatieven te ondersteunen.

Bekijk de website

Heb je vragen?

Mail ze naar info@bomenvooramsterdam.org en wij zullen ze zo snel mogelijk beantwoorden.

Bouw jij mee aan een gezonde stad?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Gezonde Stad om als eerste te lezen over de gaafste innovatieve projecten en duurzame tips hoe jij de stad gezond kunt maken. Uiteraard gaan wij zorgvuldig met jouw gegevens om, lees hier meer over in onze privacy statement.