Voor elke Amsterdammer een boom

Bomen horen bij Amsterdam en hebben een belangrijke functie in de stad. Eén boom per drie bewoners is nu de verhouding in Amsterdam. Lang niet slecht, maar waarom is er niet voor elke Amsterdammer op zijn minst één boom? Dat is wat wij willen bereiken met het project ‘Bomen voor Amsterdam’.

Wat is een ideale plek voor een boom?

Om echt tot rust te komen met je boom wil je ‘m het liefst dichtbij je in de buurt hebben, op een plek waar jij je thuis voelt. De beste plekken zijn daarom bij jou in de tuin of je volkstuin, bij jou op de sportclub, op het schoolplein of een andere plek die dichtbij je staat. Zolang het een ‘privéterrein’ is kunnen we er een boom planten. Daarnaast zijn dit locaties waar bomen zich prettiger voelen dan langs een drukke verharde weg, waar er ook snel fietsen tegenaan geslingerd worden.

Helaas is het voor ons niet mogelijk om bomen te planten in de openbare ruimte. De straten van Amsterdam liggen vol leidingen en kabels. Dit maakt het planten van bomen op deze plekken lastig. Daarnaast zijn er vaak uitgebreide bestemmingsplannen die dit moeilijk maken. Op privéterreinen kan het dus wel!

Waarom doen wij dit?

Bomen zijn belangrijk voor de stad. De groene takken laten de stad er niet alleen mooi uitzien, bomen maken ons ook gelukkig en gezond. Ze vangen bovendien water op als het hard regent, ze bieden schaduw en koelte bij extreme hitte, ze absorberen CO2 en voorzien ons van verse zuurstof. Ook in Amsterdam zijn deze gevolgen van klimaatverandering steeds beter zichtbaar. Daarom is het belangrijk dat er meer bomen worden geplant in de stad.

H2O

Waterberging

Bomen nemen overtollig water op als het hard regent.

CO2

Opname

Bomen hebben een positieve invloed op de luchtkwaliteit in de stad.

०C

Verkoeling

Bomen brengen verkoeling als het warm is.

%

Geluk

Bomen maken mensen vrolijker en gelukkiger.

DE GEZONDE STAD

De Gezonde Stad is een stichting die Amsterdam duurzaam en gezond wil maken. Dit doen wij door samen met een community van Amsterdammers en andere koplopers uit de stad projecten te starten en bewoners met duurzame initiatieven te ondersteunen.

Bekijk de website

Heb je vragen?

Mail ze naar info@bomenvooramsterdam.org en wij zullen ze zo snel mogelijk beantwoorden.

Bouw jij mee aan een gezonde stad?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Gezonde Stad om als eerste te lezen over de gaafste innovatieve projecten en duurzame tips hoe jij de stad gezond kunt maken. Uiteraard gaan wij zorgvuldig met jouw gegevens om, lees hier meer over in onze privacy statement.